Kennismaking met onze vrijwilligers - Ton van Loon

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de activiteiten van EKC 2000. Op dit moment heeft onze vereniging ca. 60 vrijwilligers. Wie zijn onze vrijwilligers en wat betekenen zij voor onze vereniging? De komende weken maken we kennis met diverse vrijwilligers (random gekozen) van EKC 2000. Lijkt het jou ook leuk om je (extra) in te zetten voor EKC 2000 en ons vrijwilligersgilde te versterken, stuur dan eens vrijblijvend een mailtje naar vrijwilligers@ekc2000.nl.
 

Deze week maken we kennis met Ton van Loon, trainer/coach A2, trainer selectie en scheidsrechter.  
 

Wie ben je en wat doe je zoal?

Ik ben 45 jaar en geboren en getogen Emmenaar. Ik ben de vader van Koen en Frank en ben gelukkig en getrouwd met Bernadette (secretaris EKC 2000). Na mijn HTS ben ik in het inkoopvak gerold. Op dit moment ben ik werkzaam als Senior Buyer bij Avebe en daarbij verantwoordelijk voor de inkoop van technische installaties en oplossingen.

Hoe lang ben je als vrijwilliger actief en waarom ben je vrijwilliger (geworden)?

Ik ben op mijn zevende begonnen met korfbal bij kv Emmen en ben vanaf de juniorenleeftijd ook actief geworden als vrijwilliger. Met een kleine tussenstop  (Koen en Frank hebben nog even gevoetbald bij DZOH) ben ik dus al 30 jaar vrijwilliger. Zonder vrijwilligers geen vereniging!!! , dus al vroeg van mijn ouders meegekregen dat een 'tegenprestatie' ook nodig is om je hobby uit te kunnen oefenen. 

Wat is het belang van voldoende goede trainers voor onze vereniging?

Om als vereniging op niveau te blijven heb je ook goede trainers nodig. De jeugd moet naar een dusdanig niveau gebracht worden, dat ze elke volgende (leeftijds)klasse ook aan kunnen. Dit begint dus bij de kangoeroes met spelenderwijs plezier krijgen in het spelletje tot aan uitdagen van senioren om al het aangeleerde te perfectioneren.

Selectiespelers zijn belangrijke jeugdtrainers. Zij kunnen de verbinding zijn tussen de hoofdtrainer en de rest van de teams m.b.t. het aanleren van oefenstof en tactiek (rode draad).

Je bent ook jarenlang als speler actief geweest (k.v. Emmen). Als je de rollen scheidsrechter, speler en trainer/coach zou moeten rangschikken op wat jij het leukst vindt om te doen, hoe ziet deze rangschikking er dan uit en waarom? 

Ik heb als speler bij kv Emmen en EKC 2000 altijd in selectieteams mogen spelen en spelen is nog altijd het leukst van alles. Helaas heb ik zodanige slijtage in mijn knie dat dit niet meer mogelijk is. Dus nu is training en coaching mijn ding, met de rol als verenigingsscheidsrechter op plek 3. Het beter maken van spelers geeft veel voldoening en bij het fluiten moet ik neutraal zijn en mag ik niet te veel aanwijzingen geven.

Welke boodschap wil jij de vereniging meegeven?

De leden en ook de ouders van jeugdleden zijn de vereniging. Op dit moment zie ik een zware belasting op de (te) weinig vrijwilligers. Ik roep ouders van jeugdleden dan ook op om op te staan en hun diensten beschikbaar te stellen. Er is altijd wel een taak beschikbaar!