Verslag korfbalreis Dominicaanse Republiek

Afgelopen kerstvakantie, zondag 20 december, zijn Lisanne van Loon en Riejander Deen vertrokken naar de Dominicaanse Republiek voor een korfbalreis. Op uitnodiging van het ministerie van sport in de Dominicaanse Republiek zijn zij vertrokken naar het Caribische gebied. Samen met 12 andere korfballers van Nic/Alfa-College, Stadskanaal’74, Ritola en Catelonië.

Een treinreis van Assen naar Schiphol Airport was het begin van de trip. Vanaf daar werd de reis ingezet om 13.00 uur richting New York (JFK). Na een korte tussenstop, en nadat we de Amerikaanse douane hadden uitgelegd wat korfbal inhoud mochten we doorreizen naar Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). Hier werden we onthaald door de aanvoerders van de selectie teams en hun coach. Een busreis naar het hotel volgde en om 5 uur plaatselijke tijd ’s nachts waren we op bestemming. (Inmiddels was het 10.00 uur in de ochtend in Nederland.)

GoepsfotoDe eerste training stond om 11.00 uur gepland samen met de spelers van de Dominicaanse Republiek <23 jaar. De eerste ontmoeting met de spelers leverde de volgende omschrijving op: lang, veel springkracht, basketballers, snel10 en getalenteerd. ’s Middags stond de eerste wedstrijd om de Dominica Cup gepland. Een beker voor de winner uit de ‘Best of three games’ van het Nederlandse team tegen het plaatselijke team <23 jaar. Een speciale delegatie was aanwezig om de korfbalweek te openen, te weten de Nederlandse Ambassadeur en de minister van Sport. De wedstrijden stonden onderleiding van Riejander Deen.

De eerste wedstrijd leverde een ruime overwinning op voor het Nederlandse team, evenals de wedstrijd gespeeld op de woensdag. Echter hebben de trainingen met de Dominicanen er voor gezorgd dat zij zulke grote stappen hebben gemaakt dat de laatste wedstrijd in een gelijkspel eindigde. Maar toch heeft het Nederlandse team, met Lisanne van Loon, de Cup mee naar Nederland weten te slepen.

Tijdens de reis is er op de maandag, dinsdag en de woensdag getraind samen met de selecties <19 en <23 jaar. Er is zijn veel onderlinge partijen gespeeld en is er met name getraind op de looplijnen en het samenspel. Het was duidelijk zichtbaar dat de Dominicanen hier grote stappen in hebben gemaakt.

In de avonden zijn er trips gemaakt naar verschillende winkelcentra en het oude Santo Domingo. Onderleiding van een gids is een bustrip gemaakt, want veiligheid staat overal voorop. Het was immers niet overal even veilig, en dus was busvervoer verplicht.

EKC 2000 onder de palmboomDe donderdag is besteed aan een trip naar het eiland ‘Saona’. Een 2 uur durende catamaran tocht bracht de groep naar een paradijs van palmbomen, wit strand, blauwe zee, een blauwe lucht en cocktails in kokosnoten. Verdere details worden bespaard. Een speedboot bracht de groep naar het gebied waar ‘Pirates of the caribbean’ is opgenomen om enkele zeesterren op te duiken. Terug in het hotel werd genoten van een heerlijk kerstdiner (kerstavond). Waarna samen met een aantal Dominicanen het uitgaansleven werd bezocht.

De vrijdag is besteed aan het bekijken (en beklimmen) van de duinen. Hier in Nederland zouden wij dit een woestijn noemen met enorme zandheuvels, aangezien de temperatuur inmiddels ver boven de 30 graden Celsius lag. De beklimmingen werden bekroond met heerlijk diner van verse vis en een afsluiting aan het strand.


Groepsfoto Dominicaanse RepubliekDe zaterdag was de laatste dag van de trip. Na een aantal ochtendtrainingen volgde de laatste wedstrijd. De wedstrijd die gespeeld werd buiten onze thuisbasis (het Olympische park van Santo Domingo), namelijk in San Pedro. Hier stonden ongeveer 25 schoolkinderen te wachten op een clinic van ons. Hierop volgend was de laatste wedstrijd om de ‘Dominica Cup’. ’s Avonds werd afgesloten door pizza te eten met de gehele groep in een van de modernste winkelcentrums.

De zondag was de dag van het afscheid en de terugreis. De reis die via het Amerikaanse Atlanta ons terug bracht op Schiphol Airport. Hier en daar een flinke vertraging, maar dat mocht de pret niet drukken. Veilig terug in Nederland.

Het was geweldig. Een reis om nooit te vergeten. Een geweldige groep. Een prachtig land. Een talentvolle Dominicaanse sport. Een bond met potentie. Onvergetelijk.

Lisanne van Loon,
Riejander Deen

P.s. Het team <19 jaar is eind maart actief op de World Cup in Leeuwarden.